Ca să aveți spor în noul an, de Revelion mâncați pește și struguri

Noaptea trecerii dintre ani este un moment magic şi în tradiţia populară românească. Ca să aveți spor în noul an, de Revelion mâncați pește și struguri.

Intrarea în noul an este un moment plin de superstiții și tradiții. Ca să aveți spor în noul an, de Revelion mâncați pește și struguri.

Ca să aveți spor în noul an, de Revelion mâncați pește și struguri

Istoria spune că dacă-ţi va intra o femeie în noaptea de Anul Nou în casă sau în prima zi a anului, îţi va merge rău tot anul. Cele mai importante practice magice în această zonă sunt număratul stelelor, număratul parilor de pe gard de la nouă la unu. Dar și înconjuratul casei de trei ori cu o tavă de jăratic, în sensul invers al acelor de ceasornic. Plus verigheta sfinţită în paharul cu apă.

Fetele de măritat ies la miezul nopţii, la trecerea dintre ani, cu Stolnicul pe cap şi se opresc lângă butucul pe care se crapă lemnele. Stau acolo tăcute, aşteptând să audă glasul cocoşului sau al unui câine. Dacă vor auzi un câine lătrând, vor avea bărbaţi răi, dacă vor auzi cocoşul cântând, vor avea bărbaţi buni. Apoi vor stolnicul şi vor spune aşa: “Jumătatea de-a dreapta-i a me, jumătatea de-a stanga-i a soţului care mi-i rânduluit”.

De Anul Nou este important şi spălatul ritual al tuturor membrilor unei familii. Se ia apă neîncepută (după răsăritul stelelor) şi se pune într-un vas în care este o crenguţă de brad şi un ban de argint. Cu această apă se spală pe faţă toţi, până-n răsăritul soarelui, zicând: “Să fiu curat ca apa, tânăr ca bradul şi iubit ca banul”. Apa se aruncă înaintea casei banul iar crenguţa se păstrează.

Nu tăiați nimic cu foarfeca în prima zi din an

Potrivit playtech.ro, în noaptea de Anul Nou trebuie să mâncați pește. Doar așa veți avea prosperitate şi o trecere uşoară în anul care vine. Consumaţi un măr în ajunul Anului Nou şi vei avea parte de sănătate pe tot parcursul anului, ne spune tradiţia. Şi strugurii au o semnificaţie aparte în seara de Revelion. Fiecare din cele 12 boabe de struguri consumate de Revelion semnifică prosperitatea în cele 12 luni ale anului care vor urma.

Pe de altă parte, carnea de pasăre nu este deloc considerată aducătoare de noroc. Păsările de curte care scormonesc pământul pentru a-l împrăştia. Tot astfel se crede că se împrăștie prosperitatea şi binele din casa în care se serveşte carne de pasăre. O culoare despre care se crede că are darul de a atrage norocul anului care vine, dar şi energiile pozitive este culoarea roşie.

Nu contează daca roşul este la vedere sau nu, important este să purtaţi roşu. Atât în ajunul Anului Nou, în ziua de 31 decembrie, cât şi în ziua Anului Nou activităţile casnice trebuie întrerupte. Dacă nu vreţi să fiţi urmărit de ghinion în anul care vine. Nu trebuie să măturaţi, nu trebuie să daţi gunoiul afară din casă, nu trebuie să spălaţi, nu trebuie să tăiaţi cu foarfeca.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.