Cinstiți a treia zi de Crăciun cu Pâinicile lui Ștefan

În fiecare an, pe data de 27 decembrie, în cea de-a treia zi a sfântului Crăciun, ortodoxia română prăznuiește cu evlavie pe Sfântul Ștefan. Cinstiți momentul cu Pâinicile lui Ștefan.

Sărbătoarea aduce cu sine și multe tradiții păstrate cu sfințenie de-a lungul vremii. Cinstiți momentul cu Pâinicile lui Ștefan.

Cinstiți a treia zi de Crăciun cu Pâinicile lui Ștefan

Potrivit libertatea,ro, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei şapte bărbaţi ”plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune”, aleşi de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Sfântul Ştefan a fost găsit vinovat de blasfemie şi condamnat la moarte prin lapidare. Potrivit unei vechi tradiții, în ziua Sfântului Ștefan cei care se judecă să aducă în casele lor o icoană sfințită a  Sfântului. De asemenea, în această zi se aduce ofrandă celor plecați dintre noi. Pachetele cu mâncare se împart și persoanelor tinere, care poartă numele de Ștefan.

Amintesc de pietrele cu care a fost sfântul ucis

În multe zone din Muntenia s-a păstrat și acum tradiția coacerii unor pâini, numite simbolic Pâinicile lui Ștefan. Realizate dintr-un aluat asemănător cu cel pentru cozonac și unse cu miere, pâinicile în forme rotunde amintesc de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. Acestea se împart copiilor săraci, după ce sunt sfințite la biserică. Tot de Sfântul Ștefan s-a păstrat obiceiul de a fi împărțiți mucenici cu miere și nucă.

Acestea au rolul de a aminti de moartea mucenicească a primului martir creștin. Pentru a avea spor în casă și sănătate Sfântul Ștefan trebuie cinstit cum se cuvine prin fapte bune. Această zi fiind și cea în care toată lumea trebuie să se împace. Tradiția spune că de ziua Sfântului Ștefan nu trebuie mers în locuri izolate, pentru că se pot pune viețile în primejdie.

 

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.