Când este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2020. Ce trebuie să faceți în această zi

În ziua sfântului Filip, pe data de 14 noiembrie, întreaga creștinătate sărbătorește Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului.

După data de 14 noiembrie 2020, când este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, credincioșii vor avea 40 de zile de rugăciune și primenire a sufletului.

Când este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2020. Ce trebuie să faceți în această zi

Tradiția spune că tradițiile și obiceiurile de Lăsata Secului trebuie ținute cu sfințenie. Cei care nu respectă acest lucru vor avea parte de boli și nenorociri. În ziua de 14 noiembrie, gospodinele vor începe să spele bine toate vasele din casă. De asemenea, tradiția spune să fie făcute turte de mălai care ulterior să fie împărțite atât pentru cei morți, cât și pentru cei vii. Potrivit kanald.ro, tot de Lăsata Secului resturile de mâncare nu se aruncă. Ele se vor aduna într-o față de masa și se vor da ofrandă păsărilor cerului în prima zi de post. Atunci se vor rosti următoarele cuvinte: Păsările cerului! Eu vă dau vouă hana din masa mea, cu care să fiți indestulate si de la holdele mele oprite”. În acest fel, se spune că păsările nu vor mai veni în ogradă.

lasata secului

Toate oalele din locuință vor fi puse cu fața în jos

Tradiția mai spune, de asemenea, că trebuie să fie puse toate oalele din bucătărie cu gura în jos. În acest fel, se crede că toți membrii familiei vor fi feriți de pagube și boli. Nimeni nu are voie ca de Lăsata Secului să dea bani cu împrumut. Femeile nu au voie să coasă, să spele sau să muncească.  În ziua de Lăsata Secului toți creștinii vor petrece în familie. Se vor consuma cele mai alese preparate culinare. Începând însă cu prima zi a Postului Crăciunului, pe 15 noiembrie, se vor consuma doar mâncăruri de post și se vor spune rugăciuni pentru a fi iertate păcatele.

 

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.