Când se pune grâu la încolțit. Ce tradiții se respectă de sfântul Andrei

În fiecare an, pe data de 30 noiembrie se sărbătorește cu slavă sfântul Andrei, „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolate. Când trebuie să puneți grâul la încolțit.

Tot de sfântul Andrei, pentru a vedea dacă veți avea un an rodnic, se pun în case crenguțe de vișin. Dacă înflorește până la Crăciun, veți avea belșug.

Când se pune grâu la încolțit. Ce tradiții se respectă de sfântul Andrei

Tradiția spune că în noaptea sfântului Andrei duhurile rele umblă pe la casele oamenilor și pe la animale. De aceea, din bătrâni se ung atât ferestrele caselor, cât și grajdurile și ușile cu usturoi. Orice fată care nu s-a căsătorit încă, e bine să poarte la ea usturoi, pentru că îi va aduce pețitori. Totodată, fetele și băieții vor petrece în noaptea sfântului Andrei. Altfel, se crede că usturoiul nu va avea capatitățile necesare să îi apere de primejdii. Pentru a vedea cât de rodnice sunt ogoarele, gospodarii vor pune grâu într-o oală de pământ.

Cum pot afla fetele cu cine se vor căsători

Potrivit kanald.ro. tinerele pot afla în ajunul sărbătorii cu cine se vor căsători. Pentru asta, fetele aruncă în apă cositor topit și acesta se va întări și va arăta chipul celui care le va deveni soț. O altă tradiție spune ca fetele să stea peste noapte în fața unei oglinzi, cu două lumânări în față și vor vedea cum arată ursitul lor. Începând din această zi și până la Crăciun, femeile nu mai au voie să toarcă sau să țeasă, pentru a nu stârni supărarea Maicii Domnului.

Grâul crescut anunță un an plin de împliniri

Pentru a arăta cum va fi anul viitor pentru o persoană, aceasta va pune grâu la încolțit, într-un vas cu puțină apă. Dacă grâul va crește înalt, înseamnă că veți avea un an nou plin de succes. Fetele care vor să afle cu cine se vor mărita vor trebui să pună sub pernă 41 de boabe de grâu. Pe cine vor visa că le fură grâul, acela le va deveni soț.

 

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.