26 27

Ce este strănutul și de ce strănutăm. Top 7 motive

Stranutul este reflexul organismului si se declanseaza, de obicei, atunci cand exista un factor iritant la nivelul cailor nazale. Cu toate acestea, multe persoane stranuta in momente mai putin obisnuite, uneori chiar si in lipsa prezentei unor factori alergeni.

Yellow News va prezinta 7 lucruri mai putin cunoscute despre stranut.

  1. Terminatiile nervoase

„Stranutul porneste de la nivelul terminatiilor nervoase,” este de parere Neil Kao, medic specialist in alergii si astm bronsic in cadrul centrului Allergic Disease and Asthma din Greenville. Sistemul nervos este alcatuit la fel la toate persoanele, insa modul in care semnalele calatoresc de-a lungul nervilor pot lua cai diferite, ducand la scenarii diferite de stranut de la o persoana la alta.

  1. Sanatatea organismului

Stranutul ne protejeaza sanatatea intregului organism. „Stranutul este un reflex important al sistemului imunitar, care ne conserva bunastarea fizica,” afirma Dr. Jao. Atunci cand anumiti alergeni din mediul inconjurator intra in caile nazale, centrul de stranut situat in trunchiul cerebral – parte a encefalului – transmite semnale de protectie catre alte parti ale creierului implicate in stranut: gatul, ochii, nasul si gura. Muschii pieptului se contracta puternic, iar muschii gatului se relaxeaza. Ca rezultat, aerul, impreuna cu saliva si mucusul, sunt fortate sa iasa din organism pentru a elimina substantele ce cauzeaza reactia.

  1. Activitatea fizica
Citește și  Își caută iubit, dar este refuzată pentru că are sânii prea mari. Cum arată

Antrenamentul fizic ne poate face sa stranutam. „Exercitiile fizice ne hiperventileaza organismul si, ca rezultat, nasul si gura devin mai uscate. Pentru a contracara senzatia de uscaciune, organismul declanseaza umezirea cailor nazale si apare stranutul.

  1. Fotosensibilitatea

Razele soarelui pot declansa stranutul. „Lumina puternica a soarelui declanseaza stranutul la una din trei persoane,” afirma Dr. Patti Wood, autoarea cartii „Success Signals: Understanding Body Language”. Sensibilitatea la lumina puternica a soarelui este o trasatura mostenita genetic.

  1. Actul sexual si stranutul

Sexul poate declansa stranutul, iar acest lucru se intampla mai des decat credem. Oamenii de stiinta sunt de parere ca stranutul se declanseaza pe acest fond ca rezultat al stimularii sistemului nervos parasimpatic in momentul incheierii actului sexual.

  1. Viteza stranutului

Viteza unui stranut poate depasi chiar si 100 de kilometri pe ora, adauga Dr. Wood, si elibereaza in aer aproximativ 100 de mii de microbi.

  1. Smulgerea firelor de par si stranutul
Citește și  Cum își ia adio o femeie puternică de la bărbatul care i-a greșit

Smulgerea firelor de par de la nivelul sprancenelor declanseaza, la majoritatea oamenilor, senzatia de stranut. Acest lucru se intampla datorita legaturilor nervoase de la nivelul nasului, asociate cailor nazale, iar senzatia este similara cu iritatia pe care o provoaca alergenii din mediul inconjurator.

Cei aprox 100000 de microbi ce sunt eliberati n timp ce stranutam pot parcurge o distanta de pana la 5 sau chiar 6 m.

In alta ordine de idei, sexul poate fi un declansator nebănuit al stranutului. Asta pentru ca este stimulat sistemul nervos parasimpatic, mai exact responsabilul de placere în timpul sexului.

Nu putem stranuta in somn pentru ca nervii implicati in acest gest reflex sunt si ei…adormit.

1 din 3 persoane stranuta cand se uita la soare sau la o alta lumina puternica, iar asta poate fi o trasatura mostenita, a carei cauze inca nu a fost identificata.

Ce se întâmplă, din punct de vedere biologic, atunci când strănuți? Practic, mușchii pieptului apasă pe plămâni, iar acest lucru face ca aerul din plămâni să iasă afară. In acel moment, gâtul se strânge și impinge aerul nări, cu o viteză uluitoare,  de peste  170 km/h.

Citește și  Povestea emoţionantă a unui bătrân. A muncit o viață întreagă, iar acum doarme prin gară: ”Mă doare sufletul”

Stim cu totii ca strănutul este urmat aproape întotdeauna de urarea „Sănătate!“. Si asta pentru că cei mai multi îl asociază, in mod gresit, doar cu răceala sau cu alergiile. Dar de ce strănutăm, totusi, când nu suntem bolnavi? Specialiştii de la o universitate din America sustin că strănutul nu are doar rolul de a elimina particulele de praf sau agenţii patogeni care se gasesc,adesea, in căile nazale. In plus, stranutul are şi o utilitate mai putin cunoscuta.

Practic, stranutul provoaca o mare presiune asupra plămânilor şi căilor aeriene, în mod general, insa putina lume stie ca strănutul reface sistemul de circulaţie a mucusului, care împiedică substanţele nocive inhalate să ajungă in corp.

În condiţii normale, aerul pe care il inhalam este purificat înainte de a ajunge la nivelul alveolelor, acolo unde se face schimbul de aer între corp şi mediu (oxigenul intră, iar dioxidul de carbon iese).