Cum să sporești durata de viață a centralei tale pe peleți? 10 sfaturi simple!

Eșți proaspăt proprietar al unei centrale pe peleți și nu știi exact care sunt sarcinile tale? Pe lângă cea de a o alimenta cu peleți pentru a te bucura de căldură în locuință, există câteva sarcini pe care trebuie să le îndeplinești pentru a-i spori durata de viață.

Dacă vrei ca centrala termică pe peleți să treacă testul timpului, trebuie să o îngrijești ca la carte. Vei afla în rândurile ce urmează care sunt cele 10 sfaturi pe care, dacă le urmezi, nu vei avea probleme cu centrala termică pe peleți.

Înainte de toate, atenție la calitatea peletilor achiziționați!

Peletii au un cuvânt extrem de important de spus în ceea ce privește durata de viață a centralei tale. Există numeroase tipuri pe piața de profil, de diferite clase de calitate, așa că atenție la cei pe care îi alegi.

Citește și  De ce a divorțat Andreea Marin de Ștefan Bănică. A fost bătută de cântăreț

Important este ca atunci când cauți peleti rasinoase să îi alegi doar pe cei care fac parte din clasa de calitate A1 – cea mai eficientă și ecologică clasă de calitate. Chiar dacă au poate prețul puțin mai ridicat, acești peleți de rășinoase au cea mai mare putere calorică, iar cantitatea de cenușă pe care o produc este infimă.

Lucruri pe care trebuie să le faci des pentru a-ți proteja centrala termică

Săptămânal trebuie să cureți camera de ardere, grătarul, dar și locașul de sub grătar de resturi de peleți. Ideal ar fi chiar după fiecare aprindere sau ori de câte ori este necesar.

Verifică cât mai des dacă nu sunt resturi de peleți în zona clapetei de aer sau chiar în ventilator. De asemenea, o dată pe săptămână, nu uita să acționezi mânerul schimbătorului de căldură pentru a elimina depunerile, iar odată pe lună curăță cenușarul.

Citește și  Charlotte, fiica lui Ilie Năstase, declarații șocante. Afaceristul a determinat-o să-și facă cont pe Onlyfans

Tot aici amintim și despre curățarea alimentatorului cu peleți. De ce? Deoarece peleții conțin praf, iar o cantitate mare de reziduuri acumulată va reduce alimentarea cu peleți.

Lucruri pe care trebuie să le faci mai rar pentru a spori durata de viață a centrale tale pe peleți

Îți este recomandat cu simț de răspundere ca odată pe an să efectuezi inspecția și curățarea coșurilor de fum, dar și a aerisirilor cu un coșar autorizat. În anotimpul rece este necesară și inspecția de service.

Cel puțin o dată pe an, tot de către personalul autorizat, arzătorul necesită o întreținere.

După ce sezonul rece trece, pentru a întrerupe funcționarea centralei termice este bine să o cureți cu atenție de cenușă înainte. În acest fel, eviți coroziunea.

De asemenea, trebuie să golești sistemul de alimentare, dar și rezervorul de peleți și reziduuri. În caz contrar, aceștia se vor umfla de la umezeală și vor bloca snecul.

Citește și  Simona Halep și Toni Iuruc au divorțat la notar. Iasă primul mesaj al sportivei

Nu în ultimul rând, dacă ai centrala termică pe peleți oprită pe timpul iernii, există un mare pericol de îngheț. Așadar, fie golești sistemul, fie amesteci agentul termic cu antigel.

Urmând toate aceste sfaturi, vei îmbunătăți substanțial calitatea vieții centralei termice pe peleți, dar și durata.