Datul de grindă ferește copilul de lucrurile rele

Ritual străvechi, încă de pe vremea geto-dacilor, datul de grindă al bebelușului este un obicei care se păstrează și astăzi cu sfințenie în România. Tradiția spune că cel mic va fi ferit de lucrurile rele.

Obicei folosit mai ales în partea de sud și sud-est a țării, datul de grindă se spune că îl ferește pe copil de lucrurile rele.

Datul de grindă ferește copilul de lucrurile rele

Potrivit tradiției, liderul militar al geto-dacilor l-a întrebat, îngrijorat pe marele Zamolxe. Ce trebuie făcut, într-o perioadă cu multe războaie când se nasc foarte puțini băieți? Istoria spune că Zamolxe s-a rugat atunci lui Dumnezeu, iar El i-ar fi spus să facă următorul ritual. “Pentru săvârșirea ritualului este nevoie de o masă, un fier, o pâine împletită și trei bănuți.

Cel care oficiază slujba se spală pe mâini, ia copilul de subțiori și îl așează cu piciorușele pe bucata de fier. După care îl ridică până sus, la grindă, apropiindu-l cu creștetul capului și spune. Fie ca acest prunc să fie sănătos și să crească mare și puternic ca fierul. Aceasta se face de trei ori, după care îl dă pe copil părinților. Potrivit stiri.tvr.ro, acest ritual să se facă în prima zi din an, la orele dimineții. Trebuie să se repete în primii trei ani de viață ai copilului”.

Prima dată ritualul a fost făcut de preoți, apoi de moașe și de tatăl copilului

Obiceiul care l-a început s-a făcut doar pentru băieți, s-a extins ulterior și la fetițe și se păstrează și în acest moment. Prima dată a fost făcut de preoți, apoi de moașe sau de tatăl copilului. Prin datul de grindă, spune tradiția, copilul va crește înalt și frumos și va aspira către lucruri mărețe. În timpul ritualului, cel mic va avea pus pe cap un colac în care se pun trei fire de busuioc și bani. La pragul ușii se pun semințe de floarea soarelui, grâu și boabe de porumb alături de o bară de fier. Aceasta are rolul de a întări și proteja pe cel mic de relele, în timp ce semințele îi vor asigura o viață roditoare.

 

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.