De ce irigarea gradinilor este importanta

Irigarea corecta si solul sanatos reprezinta plasa de siguranta pentru gradina voastra. Este fundamentul unui ecosistem prosper, unul care va rezista la caldura dogoritoare, la frig și la ploile torentiale.

Daca sunteti fermier, gradinar sau lucrati intr-o industrie care necesita intretinere a peisajului, este important sa implementati un sistem de management al irigatiilor. Pentru a produce culturi adecvate sau campuri de flori, solul si plantele sanatoase trebuie udate in mod obisnuit la momentele si ratele adecvate. In plus, ratele adecvate de apa si sincronizarea sunt esentiale pentru rezultate corecte. Adesea, sistemele sunt prea extinse sau marimea proprietatilor este extinsa pentru zonele de apa manual, motiv pentru care sistemele automate sunt utilizate mai usor pentru confort si usurinta in utilizare.

Unul dintre pasii cei mai importanti este pregatirea solului:

Testarea, imbunatatirea si intretinerea solului este un prim pas esential pentru orice gradinar in devenire. Realizarea corecta a acestui proces va poate economisi mult timp si bani pe termen lung.

Inainte de a planta

Solul sanatos este primul element de constructie al unei gradini infloritoare. Solul hraneste plantele, ofera stabilitate radacinilor si absoarbe excesul de apa. Exista mai multe teste rapide si usoare care va vor oferi o idee despre starea de sanatate a solului din gradina.

Sapati o groapa mica si cautati rame si alte organisme. Cu cat veti gasi mai mult, cu atat solul este mai sanatos. Verificati compactarea si structura solului din gradina. Pamantul rotund si afanat permite apei si alimentelor sa se miste liber. Vigoarea si dezvoltarea radacinilor plantelor existente sunt semne bune de sanatate. Udati puternic plantele existente. Daca par excesiv de insetate, atunci solul poate sa nu fie sanatos.

Citește și  A început urmărirea penală împotriva Margheritei

Diferite tipuri de sol necesita remedii diferite, dar acest proces general va pune gradina pe calea sa fie mai sanatoasa si mai productiva.

Lucrati cel putin 5-10 cm de materie organica noua in sol si 2,5 cm in fiecare an dupa aceea.

Mulciti in jurul plantelor pentru a oferi umiditate, nutrienti si controlul temperaturii.

Evitati compactarea solului cu prelucrarea excesiva a solului si mersul pe paturile de gradina.

Daca aveti in vedere un anumit regim de plantare, ati putea lua in considerare adaugarea unui nou amestec de pamant in gradina voastra. Odata ce ati plantat, urmatorul pas important este sa asigurati un flux regulat de apa plantelor. Datorita climatului cald, predispus la seceta din Romania, aceste sisteme irigatii sunt o componenta vitala in orice gradina.

Cel mai bun lucru despre sistemele moderne de irigare este ca va puteti proiecta propriul in functie de forma si dimensiunea gradinii si puteti aplica o cantitate adecvata de apa necesara pentru situatia particulara.

Incercati sa va reprezentati gradina pe o bucata de hartie, unde un centimetru pe hartie este egal cu un metru din gradina voastre. Apoi masurati lungimile furtunurilor si unde trebuie sa fie imbinarile si componentele.

Citește și  A uitat-o pe Andreea Bălan. George Borcea s-a sărutat cu Viviana Sposub

In functie de ceea ce plantati, exista doua metode diferite de irigare de luat in considerare: prin picurare si pulverizare.

Irigarea prin picurare este cel mai eficient tip de sistem de pe piata. O linie de apa cu perforatii intermitente este trecuta de-a lungul unui pat de gradina, permitand apei sa picure treptat in gradina. Sistemele de irigare prin picurare sunt ideale pentru paturile de gradina cu flori care nu au nevoie de saturatie constanta.

Aspersoarele cu pulverizare sunt metoda clasica de udare a gradinii. Fiecare varf de pulverizare acopera o suprafata mai mare decat sistemele de irigare prin picurare. Sistemele de pulverizare folosesc mai multa apa decat omologii lor prin picurare, asigurandu-se ca plantele insetate sunt bine udate in orice moment.

Odata ce ati ales metoda de irigare, veti avea nevoie de cateva elemente comune pentru a incepe:

-Fitingurile din polietilena, cum ar fi articulatiile in cruce si cot, directioneaza liniile in jurul gradinii tale.

-Clemele fixeaza liniile de tarusi, garduri si alte repere din jurul gradinii.

-Sistemele de ridicare tin liniile de irigare de pe pamant, asigurandu-se ca si plantele mai inalte primesc apa.

-Supapele actioneaza ca regulatoare, controland debitul de apa cu o simpla rasucire.

-Filtrele opresc fluxul de contaminanti nocivi prin sistemul vostru de irigare.

Gestionarea irigatiilor este esentiala pentru gradinari sau fermieri pentru a promova cresterea plantelor. La randul lor, crescatorii de animale le pot folosi pentru a se asigura ca animalele lor au surse de hrana disponibile pentru sisteme mai sanatoase. Deoarece culturile si plantele au nevoie de umiditate de rutina, utilizarea sistemelor de irigare a crescut in nevoia lor esentiala. Managementul irigatiilor cu apa presupune monitorizarea aplicarii apei pentru culturi sau curte. De obicei, va fi folosit pentru proprietati mai extinse care au nevoie de un sistem care sa ajute la gestionarea volumului, ratei si momentului de aplicare a apei pentru a se potrivi cu capacitatile de retinere a apei si aportul de sol. Pentru a promova randamentele optime ale culturilor, este deosebit de important sa monitorizati umiditatea solului fara scurgeri sau pierderi de percolare profunda. Odata cu gestionarea irigatiei, veti putea sa va reglati in mod corespunzator apa cu unelte care pot fi, ulterior, ajustate pentru a asigura rezultate adecvate. Debitmetrele sunt excelente la inregistrarea debitelor instantanee, precum si a volumului total de apa utilizat. Cu senzori de umiditate a solului si contoare, deficitul de apa din sol poate fi monitorizat. O metoda de carnet de cecuri, la randul sau, poate fi capabila sa echilibreze umiditatea solului prin monitorizarea ei a nivelarii unui teren de cultura irigat. In cele din urma, cu ajutorul inregistrarilor de date, puteti inregistra istoricul umiditatii solului in timpul sezonului de crestere al unui camp sau al unei zone.

Citește și  S-au despărțit, au realizat că nu pot trăi separat și s-au împăcat. Cine sunt vedetele care-și dau o a doua șansă

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata