Greșeala majoră pe care o fac românii atunci când își măsoară tensiunea. Un medic reputat explică totul clar

Medicul transmite modul în care se măsoară corect tensiunea. Ce trebuie evitat

Măsurarea tensiunii arteriale pare simplă, mai ales că din ce în ce mai multe persoane au acasă un tensiometru, iar rafturile farmaciilor colcăie de astfel de aparate. Nu toată lumea știe însă să-și ia corect tensiunea, așa că vă prezentăm sfaturile unui medic reputat, care explică ce trebuie să evităm pentru a fi siguri că vom am avea un rezultat corect atunci când măsurăm tensiunea. 

Medicul Gheorghe Lascu, președintele Societății de Medicină de Familie Maramureș, informează că măsurarea tensiunii arteriale acasă este, într-adevăr, foarte ușoară, iar dispozitivle de măsurat se găsesc repede. Este recomandat ca persoanele care suferă de hipertensiune să dețină un astfel de aparat la domiciliu, iar medicul subliniază regulile ce trebuie respectate. 

Este foarte importantă calitatea tensiometrelor

”În general, recomand pacienților mei să nu folosească aparate tip brățară, ci aparate care se umflă pe braț, cu manșetă, cu dispozitiv de umflare și dezumflare automat”, a spus medicul Gheorghe Lascu.

Acesta susține că trebuie să alegem cu grijă tensiometrele, dat fiind faptul că cele ieftine, care se comercializează în magazine de tip hypermarket, nu sunt cele mai eficiente și ne pot induce în eroare. 

 „S-au vândut și în marketuri, în diverse magazine, diverse aparte la niște prețuri modice, dar care nu erau de calitate. Sfatul meu este pentru cei care vor să-și cumpere un tensiometru, să cumpere unul de calitate, luat dintr-un centru de tehnică medicală sau la recomandarea medicului de familie”, mai spune medicul, potrivit adevărul.ro

Când nu este bine să măsurăm tensiunea

Mai departe, după ce am ales un tensiometru calitativ, trebuie să ținem cont de momentul în care vrem să ‘luăm tensiunea’. Gheorghe Lascu transmite că există și momente în care ar trebui să lăsăm aparatul de-o parte, și să ne așezăm pentru aproximativ un sfert de oră. Asta, mai ales dacă încercăm să măsurăm tensiunea după ce am făcut efort sau după ce ne-am confruntat cu situații de stres.

„Tensiunea arterială se măsoară întotdeauna în stare de repaos. Adică: dacă am urcat scările, dacă ne-am grăbit, dacă am făcut un efort, dacă ne-am enervat, am obosit, am alergat etc, nu ne măsuram imediat tensiunea arterială”, mai explică medicul. Pentru a vedea valorile reale, e nevoie să așteptăm 10-15 minute, să ne relaxăm. În această perioadă bătăile inimii se normalizează, suflu respirator își revine, nu mai gâfâim, iar organismul este în acea stare potrivită pentru măsurarea tensiunii arteriale”.

În plus, nu este bine să măsurăm după ce am fumat, consumat băuturi alcoolice. Nici după ce am băut cafea. De asemenea, foamea, setea sau stomacul plin afectează rezultatele, așa că trebuie, la fel, evitate. Iată de ce:

„Pentru că ficatul începe să lucreze mult mai intens împreună cu stomacul și intestinele și normal că o să aibă nevoie de o cantitate mai mare de sânge; pune pompa inimii în funcție ca să crească debitul de sânge necesar acestor organe și atunci evident că se pot produce modificări de tensiune”, mai transmite medicul Gheorghe Lascu, potrivit sursei citate mai sus.

Evitați măsurarea tensiunii de prea multe ori pe zi

„Nu trebuie să ne măsurăm tensiunea arterială de 10 ori pe zi, pentru că ne vom speria. Tensiunea nu a fost și nu va fi niciodată o constantă. Organismul uman nu este o mașinărie care merge pe curent electric sau carburanți, ci e influențat de starea pe care o avem. Mici fluctuații sunt firești, chiar dacă vorbim despre măsurarea tensiunii la distanță de două-trei minute sau de la o mâna la alta. „Sunt normale aceste mici fluctuații și nu trebuie să ne sperie. La mâna dominantă, dacă suntem dreptaci de exemplu, va fi cam cu 10 unități mai mare decât la mâna stângă. Dacă suntem stângaci, la stânga va fi cam cu 10 unități mai mare. E ceva firesc, pentru că sunt mușchii mai dezvoltați, este o activitate de pompă și hrănire a țesuturilor mai intensă la mâna dominantă. E ceva firesc, totul are o explicație pur științifică”

Care sunt, de fapt, valorile normale și de ce nu trebuie să ne putem diagnostice singuri

„Valorile normale sunt în funcție de vârstă, sex, starea de sănătate, anumite stări fiziologice cum este starea de graviditate. În general noi, medicii, zicem că la un adult sau  persoană aflată spre vârsta mijlocie, tensiunea este bine să nu depășească 140 cu 90. Că este mai mică sau mai înaltă, nu trebuie să ne încadrăm în tipare. Doar medicul, în situația în care constată că pacientul are anumite probleme în ceea ce privește tensiunea arterială, îl va încadra în funcție de aceste valori și nu numai, dar și în funcție de sex, vârstă și alte comorbidități, în anumit grupe și grade de risc. Acestea sunt de apanajul medicului”, mai transmite acesta.

Persoanele în vârstă pot avea valori mari fără să fie hipertensive

„Ceea ce trebuie să știm este că dacă e vorba de un puști, s-ar putea să aibă tensiune mică. Dacă este un vârstnic, s-ar putea să aibă tensiunea sistolică mai mare de la natură, de la vârstă, pentru că vasele de sânge sunt mai fibrozate, mai rigide și atunci e normal să aibă tensiunea sistolică un pic mai mare. În rest, doar medicul este cel care stabilește diagnosticul de hipertensiune”

Cel mai bine este să măsurăm tensiunea în prima parte a zilei, dimineața, după ce ne-am făcut igiena personală și am stat câteva minute relaxați.

Citește și  Vești bune pentru elevi! Cei care au performanțe școlare vor putea promova doi ani de studii într-un singur an școlar