Meniul boierilor de altădată pentru sărbătoarea Crăciunului

Nici o altă sărbătoare nu e mai așteptată decât Crăciunul. Dar oare cu ce se ospătau boierii de altădată? Iată care a fost meniul boierilor de altădată.

Din cele mai vechi timpuri, Nașterea Domnului a fost un moment plin de eleganță și stil pentru lumea bună. Care a fost meniul boierilor de altădată?

Meniul boierilor de altădată pentru sărbătoarea Crăciunului

Potrivit istoriei, masa de Crăciun începea la ora 13.00 când musafirii erau serviți în farfurii de porțelan de Bavaria și tacâmuri de argint englezești. Pentru început, oaspeții primeau alune sărate și țuică de Văleni. Apoi gospodinele începeau să umple masa cu tot felul de bunătăți. Nu lipseau ouăle umplute cu o pastă rămasă secretă până în ziua de astăzi și decorate cu frunzulițe de pătrunjel. Oaspeții se delectau și cu roşii umplute cu brânză de vaci, mezeluri, nelipsit fiind salamul de Sibiu. Toată lumea aștepta cu sufletul la gură deliciosul ghiudem, babic, kaizer, și multe feluri de brânzeturi și caşcavaluri. Dar și măsline naturale marinate, așezate, bineînțeles, pe platouri uriașe de alpaca argintată.

Întotdeauna konga!

Urma delicioasa salată de boeuf, făcută cu un ulei special adus din Albania și decorată cu gogoșari sau murături roșii. Și de pe masă îți făcea cu ochiul piftia de porc și curcan și ouăle în aspic. După o mică dar binemeritată pauză, urmau icrele de Manciuria și cele negre. Dar și icrele de știucă, șalăul și somnul, servite cu vin alb sec. Urma o a doua pauză, timp în care domnii se delectau jucând table. Veneau apoi aburindele sarmale cu mămăliguță, fripturile de porc, curcan și vânat, murături de tot felul, cârnaț, caltaboș și nelipsita pomana porcului.

craciun in vechime

Dacă domnii așteptau cafeaua braziliană, doamnele preferau o cicolată caldă cu frișcă. După discuții în care se puneau la cale logodne și încuscriri, dar și călătorii, toată lumea aștepta desertul. Care însemna cozonac plini de nucă și stafide, diferite feluri de fursecuri și prăjituri făcute în casă și bineînțeles tortul. Toată lumea dansa konga, se jucau jocuri de societate și se făceau tot felul de cadouri care de care mai trăznite.

Rochii lungi din catifea cu ștrasuri din perle și pantofi din lac negru și antilopă

Cât privește ținutele de Crăciun sau de Revelion, acestea trebuiau să fie întotdeauna de gală. Doamnele purtau rochii lungi de catifea cu ștrasuri din perle, șaluri din dantelă cu paiete strălucitoare. Nu lipseau blănurile naturale și bineînțeles pantofii din antilopă și lac negru, întotdeauna cu toc subțire. La această ținută erau asortate poșetele plic cu mărgele lucioase.

Domnii străluceau în fracuri negreu sau albe, cu cămăși totdeauna scrobite și guler apretat. Era în vogă papionul negru sau alb, dar și jobenul și bastonul cu mâner de argint sau fildeș. Potrivit ziuadevest.ro, întotdeauna domnii coborau din caleașcă sau pantofi purtând pantofi scumpi, franțuzești.

 

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.