Nicu Covaci a fost lăsat fără pensie la 75 de ani. Mircea Radu a sărit în apărarea artistului: „Umilința la care a fost supus o simt și eu…”

La 75 de ani, fondatorul şi liderul formaţiei Phoenix a fost înștiințat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor că nu are dreptul la pensie deoarece nu a reuşit să obţină atestatul de compozitor.

Acum trei luni, Nicu Covaci dezvăluia că este nevoit să susțină un examen la Uniunea Compozitorilor pentru a putea primi atestat de compozitor, respectiv pensie.

După zeci de ani de muzică, timp în care toată lumea a văzut ce a fost Nicu Covaci și ce a făcut acest pentru muzica românească, fondatorului şi liderului formaţiei Phoenix i se solicită acte.

La aflarea acestei vești prezentatorul Mircea Radu a răbufnit. Acesta și-a arătat nemulțumirea pe rețelele de socializare.

Din nefericire, Nicu Covaci nu a luat examenul, astfel că și-a pierdut pensia.

„Lui Nicu Covaci i s-a refuzat solicitarea de a fi primit ca membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Da, cum cum se-aude: Nicu Covaci a dat un examen la muzică, a susținut o lucrare în fața unei comisii, iar oamenii de-acolo au hotărât că nu le sună bine, că nu e ce trebuie. Și l-au respins.

Deci omul care a fost în spatele unor albume fără moarte (Mugur de Fluier, Cantafabule, Cei ce ne-au dat nume, ca să le numesc doar pe-astea) pur și simplu nu e suficient de bun pentru UCMR.

”Umilința o simt și eu”

Umilința la care a fost supus Nicu Covaci o simt și eu, pentru că Phoenix este pentru România ce e Beatles pentru Regatul Unit. Nu că Phoenix au fost primii (că n-au fost), ci că de la ei s-a înțeles că se poate și altfel. Păr lung, nonconformism, tradiții, naționalism, atitudine, curaj, pe toate le-au avut acești creatori. Trupa nu mai există demult, spiritul s-a diluat, ei s-au risipit. A rămas ceva mai presus: muzica Phoenix. Iar Nicu Covaci a fost motorul acelei trupe’, spune Mircea Radu pe o rețea de socializare.

Citește și  Vlăduța Lupău, schimbare majoră pe rețele de socializare. Anunțul vedetei

Dacă azi aș mai lucra în televiziune și l-aș intervieva pe acest mare artist, n-aș deschide cu ‘Cum te afectează?’, și nici ‘Cine erau cei din comisia care ți-au judecat lucrarea?’… L-aș întreba: ‘Ce ai căutat tu acolo, Nicu Covaci?’„, a mai spus acesta.