Nu puneți niciodată murături, dulceață sau compoturi fără să sterilizați borcanele

Odată cu venirea toamnei, gospodinele se întrec în a umple cămara cu bunătăți. Nu puneți niciodată murături, dulceață sau compoturi fără să sterilizați borcanele.

Pentru a păstra nealterat gustul murăturilor, al dulcețurilor sau al compoturilor, trebuie înainte de toate să sterilizați borcanele.

Nu puneți niciodată murături, dulceață sau compoturi fără să sterilizați borcanele

Nimic nu se compară cu o cămară încărcată cu borcane pentru iarnă… Dar nu vă apucați de treabă, vă îndeamnă specialiștii, fără să sterilizați borcanele. În caz contra, e posibil să se altereze tot conținutul. Mai mult, trebuie să folosiți borcane de sticlă, pentru că sunt cel mai ușor de sterilizat. Pentru murături sunt recomandate și butoaiele de plastic sau stejar.

Cum se sterilizează corect

Potrivit agromedia.ro, înainte de a începe sterilizarea, trebuie să verificați dacă aveți capacele potrivite care să nu fie găurite sau pline cu mucegai. Lăsați borcanele la înmuiat pentru câteva ore în apă caldă cu detergent. Clătiți de mai mult ori, iar ultima apă trebuie să fie rece. Dacă vreți să le sterilizați prin fierbere, puneți borcanele cu tot cu capace în apă clocotită timp de cinci minute. Aveți grijă ca acestea să fie acoperite complet cu apă.

sterilizare borcane

Se pot steriliza și în cuptor

O altă metodă de sterilizare constă în introducerea acestora în cuptor, la o temperatură de maxim 180 de grade. Se va pune un prosop pe grătarul cuptorului, apoi borcanele. Aveți grijă să ie la distanță unul de celălalt. Se păstrează la cuptor timp de 20 de minute. E important de reținut că în recipientele fierbinți se pun produsele fierbinți, iar în cele reci se pun produse reci. După sterilizare, borcanele se vor pune din nou la fiert, punând prosoape între ele, ca să nu se atingă. După ce vor fi scoase, le veți acoperi cu un lucru gros și lăsate să se răcească.

Cum se sigilează borcanele

Odată ce veți sigila borcanele, veți fi siguri că evitați pătrunderea bacteriilor. În acest sens, capacele trebuie să fie curate și să le înșurubați cât mai bine. Borcanele care au un conținut fierbinte se vor sigila imediat după umplere. Lăsați să răcească apoi depozitați în cămară la loc răcoros și întunecat. Pe fiecare borcan va fi pusă o etichetă cu numele și anul în care produsul a fost făcut.

 

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.