26 27

Preotul Calistrat a omorât un cal. Trecutul violent al monahului

Ies la iveală noi detalii în scandalul în care este implicat părintele Calistrat. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a transmis într-o nouă intervenție referitoare la celebrul preot de la Mănăstirea Vlădiceni, filmat în timp ce lovește o femeie în curtea bisericii, că „vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal cu aer sapiențial, violența de orice fel, incultura laică și teologică instalate în mediul clerical/ monahal sub masca «conservatorismului» de mahala xenofobă și filetistă, reprezintă tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală, dar mai ales cu creștinismul însuși”.

Pentru ziarul Bună Ziua Iași, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, Vasile Bănescu, mai spunea că i se solicită insistent și justificat un punct de vedere în legătură cu gestul violent și scandalos comis de un cleric monah acum câteva zile, dar și pentru că, în același timp, acest caz este subiectul unei anchete pe care doar eparhia de care aparține o poate desfășura și doar ea poate comunica rezultatele ei.

Citește și  Anamaria Prodan își îndeplinește un vis mai vechi. Ce afacere își deschide sexy impresara

‘Nu pot să spun decât că „impostura morală și spirituală” „răbufnește uneori, inevitabil, prin gesturi și cuvinte nepotrivite sau pur și simplu printr-un act necontrolat de violență”.

Totul se întâmplă după ce părintele Calistrat a fost filmat miercuri seară în timp ce lovește o femeie în curtea bisericii, iar apoi a decalrat că, de fapt, doar a împins-o și că a făcut acest lucru după ce a fost provocat. Monahul mai susține că femeia, care a depus și plângere la poliție împotriva lui, împreună cu sora acesteia ar mai fi creat scandaluri la biserică. Astfel, părintele le consideră „femei cu probleme de comportament”, care fac „chestii obraznice”. Mai mult decât atât, Calistrat Chifan a uimit întreaga opinie publică atunci când a spus că:

„Mai multă lume a avut tangenţe cu ele. Sunt uşor deviante, sunt două suflete. Dar până la ce limită poţi răbda. Când faci chestii obraznice, doreşti să spurci imaginea mănăstirii. Vii tu o măciucă nemăritată să faci teatru în faţa câtorva oameni”, a declarat părintele Calistrat pentru BZI.

Citește și  Oana Roman nu mai are scăpare. Singura variantă care i-a rămas este să vândă casa

Sursa citată mai sus a scos la lumină și alte scandaluri în care a fost implicat preotul. În anul 1999, el a fost decăzut din treaptă pentru că nu a ascultat de stareții a trei mănăstiri la care a slujit și pe care le-ar fi părăsit întotdeauna cu ceartă și scandal. Afirmațiile sunt confirmate chiar de un comunicat al Patriarhiei Române, transmis în urmă cu 19 ani, în care este evidențiat faptul că părintele ar fi avut un comportament violent și ar fi slujit inclusiv în case private dintr-o zonă a Iașului,  în vremea în care i-a fost interzis să slujească. În cele din urmă, părintele a reintrat în activitate, însă după ce a recunoscut o mare parte din fapte.

În comunicatul despre care vorbim se arată următorul text:

Citește și  Cezar Ouatu trece prin momente grele. Și-a pierdut fratele

„Caracterul violent al ieromonahului Calistrat reiese și din faptul că, pe timpul șederii la Mănăstirea Sihăstria, a bătut un cal până l-a ucis. Alungat din Sihastria din pricina tulburărilor provocate, monahul Calistrat a plecat la Mănăstirea Dragomirna din jud. Suceava, împreună cu prietenul său, Antonie Câmpanu, de unde, din cauza dezbinării și vrajbei provocate în această obște, a fost alungat de către conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la insistențele conducerii mănăstirii”.