România se confruntă cu o mare nenorocire: seceta. N-a mai fost așa ceva din 1947

Lipsa precipitațiilor i-a afectat grav pe agricultori. Specialiștii spun că România se confruntă cu o mare nenorocire: seceta.

Lucrurile au scăpat definitiv de sub control. România se confruntă cu o mare nenorocire: seceta. Ce e de făcut?

România se confruntă cu o mare nenorocire: seceta. N-a mai fost așa ceva din 1947

Mai rău ca acum nu a mai fost decât în 1947, spun oamenii de știință. România se confruntă cu o mare nenorocire: seceta. Potrivit capital.ro, este atât de grav, că uscăciunea a ajuns până la jumătate de metru în pământ. În aceste condiții, agricultorii sunt doar la un pas de faliment. Cel mai afectat în acest moment este județul Buzău, nu mai puțin de 90.000 de hectare fiind afectate din cauza secetei. Direcția Agricolă spune că fermierii nu vor avea nici o șansă să-și recupereze investiţiile şi cheltuielile. Mai mult, există zone în țară unde din nefericire, nu s-a putut culege nimic.

De menționat este faptul că, dacă în primăvara acestui an, au fost înregistrate la Direcţia Agricolă, aproape 2.300 de procese verbale de constatare a pagubelelor, în toamnă, numărul lor aproape s-a dublat. Există zone în țară unde nu s-a cules nimic, iar speranţa agricultorilor stă în ajutorul primit de guvern.

Se rupe plugul în brazdă

”În 30 de ani de agricultură nu am văzut aşa ceva. De fapt, nimeni nu cred că a văzut un astfel de fenomen. Eu am pagube imense în acest an agricol de peste 700.000 de lei. Mai grav este că acum mi se rupe plugul în brazdă iar costul arăturilor de toamnă este imens. Toţi fermierii sunt disperaţi iar unii spun că vor renunţa din cauza pagubelor foarte mari”, a spus Constantin Gherase, un fermier din Buzău, pentru adevarul.ro.  Seceta durează de ani buni și e posibil să ne întâlnim cu aceeași soartă ca și în anul 1947.

În același timp, specialiştii buzoieni în horticultură avertizează că seceta din prezent durează de câţiva ani şi este mai gravă decât cea care a provocat marea foamete din 1947. Există totuși o singură salvare și anume sistemele de irigaţii, însă acestea au fost distruse în mare parte la Buzău, imediat după Revoluţie.

 

 

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.