Se ieftinește carnea de porc. Veste bună de Crăciun

Ne mai desparte doar o lună de sărbătoarea Nașterii Domnului și avem poate cea mai bună veste. Se ieftinește carnea de porc.

Masa de Crăciun este singurul lucru la care se gândește toată lumea în această perioadă. Vesta bună este că ieftinește carnea de porc.

Se ieftinește carnea de porc. Veste bună de Crăciun

Ca urmare a situației dezastruoase prin care trece toată lumea, anul acesta Crăciunul va fi mai frumos. În primul rând pentru că se ieftinește carnea de porc. Motivul este unul cât se poate de simplu. Fermierilor le e teamă că vor rămâne cu porcii în bătătură.

Și dacă anul trecut un kilogram de carne se vindea la fermă la 8 lei pe kilogram, anul acesta a scăzut la 5 lei. Potrivit protv.ro, mai ieftină va și carnea porcilor de mangalița, bazna sau chiar a mistreților. Nimeni nu riscă să rămână cu ei nevânduți. Un alt motiv pentru care fermierii au scăzut prețul cărnii de porc este faptul că restaurantele livrează acum doar la domiciliu. Astfel a scăzut dramatic și numărul porțiilor de șnițel și friptură. În plus, toată lumea stă acasă, iar oamenii își fac provizii și își pregătesc singuri preparatele pentru sărbători.

Pesta porcină a blocat comerțul către China

Specialiștii susțin că scăderea prețului are loc însă într-un context european. Din păcate, ca urmare a pestei porcine a fost blocat comerțul către China. În aceste condiții, fermele sunt într-o situație fără precedent, pentru că au mult prea multă carne pe care nu reușesc să o comercializeze.

“Efectul asupra preţului se transmite ca prin contagiune din Germania. Şi la noi preţurile au luat-o razna în jos foarte mult. Deci noi vindem acum de la poarta fermei cu 30%, preţul porcului în viu, mai mic decât acum un an”, a declarat președintele Asociației Producătorilor de carne de porc, Ioan Ladoși. Specialiștii sunt însă optimiști și spun că vânzările își vor reveni după redeschiderea restaurantelor. Mai mult, Departamentul american al Agriculturii prognozează că în 2021 consumul de carne de porc în UE va creşte cu 1,3%. Chiar dacă în acest an a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.

 

 

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.