Veste neașteptată. Maia Morgenstern se retrage

A fost timp de 40 de ani una dintre emblemele teatrului și filmului românesc. Acum, celebra actriță Maia Morgenstern le-a dat celor care o iubesc o veste neașteptată.

Pe contul său de facebook, Maia Morgenstern a dat o veste neașteptată. Actrița a hotărât să se retragă de pe scenă.

Veste neașteptată. Maia Morgenstern se retrage

A fost singura actriță care există în topurile de specialitate din SUA. Acest lucru s-a întâmplat după ce Maia Morgenstern a jucat rolul Fecioarei Maria în filmul Patimile lui Hristos. După zeci de alte roluri memorabile, Maia a hotărât că e momentul să se retragă. Directoarea Teatrului Evreiesc de Stat a povestit totul pe pagina sa de facebook. A povestit atât despre începuturile sale cât și despre experiențele neplăcute prin care a fost nevoită să treacă.

Acum aștept pensia. Merit.

”Aștept pensia. E vremea. Muncesc de peste patruzeci de ani. Amurgul e violet. Aștept pensia. Merit. Acum patruzeci de ani și ceva, puțin ceva, am căzut la examenul de la facultate. Facultatea de teatru: IATC. Eram 500 de fete pe 4 locuri. N-am intrat. Meritam. Să nu intru: o nepotrivire. Monolog aiurea și poeziile. De forță, de dragoste, populară, fabulă sau de comedie. Și filosofică.

Aveam 18 ani. Am intrat la „muncă „, la Teatrul Evreiesc de Stat. Figurantă corp ansamblu – că n-aveam studii. Aveam 18 ani. Am dansat si-am cântat, și-am învățat din mers. Și-am plâns un pic. Acum aștept pensia. Merit. După aia, am intrat la Facultatea de Teatru. Tot 4 locuri erau, iar noi – 500. Da’ eu am intrat prima (si dacă intram a treia… avea ceva? Sau ultima să fi intrat, ce, ar fi fost rău?)

Aveam de-acum 19 ani și eram prima.

Dar nu mi-au lăsat cuvântul de bun intrat, la deschidere. Ce dacă?!? N-ai mai uitat prostia asta?!? Acuma aștept pensia. Merit. Studenție, ambiții, examene, conflicte, cafele, țigări, amoruri. Maternitate. Nesiguranță. Asta e țara mea. Tu pleacă la tine în țară. Nu, această problemă nu există, mi-au spus la BOB. Și-au rupt memoriul pe care îl depusesem la Ministerul Educației. Ce mai contează. Acum aștept pensia. Merit”, spune Maia Morgenstern.

maia morgenstern

Și bucatele, mâncarea, le dădeau cu gaz sau cu benzină. Să nu le mâncăm la repetiții.

Totodată, Maia își amintește de cele grele momente din viață, când turneele se țineau atât în case de cultură de la țară cât și în grajduri.

„Am făcut stagiul în provincie. Așa era legea. Nu mi-a fost ușor. Nu pot zice că mi-a plăcut. Câte trei săptămâni de „turnee” și deplasări prin toate satele și catunele din țară, la țară. Sau împrejurimi. Case de cultură sătești. Sau grajduri. Era frig și zloată și noroi și apa prindea pojghiță de gheață în pahar.

Dar oamenii ne iubeau, cred. Copii mai ales: gălăgioși și curajoși, ne luau în stăpânire fără complexe sau preliminarii: eram ai lor, le aparțineam, eram proprietatea lor. Își însușeau poveștile, costumele, măștile noastre, fără multe mofturi. Mulți ani, ani mulți… Acum aștept pensia. Merit. Apoi la Teatrul Evreiesc de Stat, iar. Sau la Teatrul Național, sau… în deplasări cu Dacia, până la Baia Mare. Și înapoi. Si mâine la Suceava, după aia la Tulcea. Și Târgu Jiu, da, să-l leg cu Vâlcea. Râmnicu Vâlcea. După aia pot să dorm până târziu, că plecăm la Constanța, toooocmai la trei.

Acum aștept pensia. Merit. Și la filmare am fost, că am așteptat. Ce-am mai așteptat. Am fost la probe, am fost la multe probe. Și am luat. Dar mi-au zis să-mi schimb numele. Numele de familie, că-i greu de scris și pronunțat. Da, bine. Ce mult vreau să fac film. Nu. Nu. Și NU. Și bucatele, mâncarea, le dădeau cu gaz sau cu benzină. Să nu le mâncăm la repetiții.

Motor. Dacă nu te alegeam eu, nu făceai tu film niciodată cu strungăreața aia. Hai, nu mai tremura. Uite, dragă, s-a învinețit de frig! E ceva! Numai fițe! Altele ar face orice pentru un rol… Acțiune!!! Acum aștept pensia. Pensia vine pe numele meu adevărat. Merit”, a scris Maia Morgenstern pe Facebook.

 

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.